Implantátum

Implantátum:

A fogászati implantátum egy titánból (esetleg cirkóniumból, vagy kerámiából) készült csavar , amellyel a hiányzó fog/fogak gyökerét/gyökereit pótoljuk. Implantátumokkal pótolhatunk egyszerű szóló foghiányt, több fog hiányát, vagy a teljes fogatlan állcsontot is. Implantátumokra készíthetünk rögzített koronát, hidat, vagy teljes körhidat, illetve implantátumokon rögzülő kivehető fogpótlásokat (overdenture, hibridprotézis). A rögzítés módja szerint lehetnek ragasztott, csavaros, vagy kivehető fogpótlások.

Az implantátum beültetés előnyei:

-Nem kell lecsiszolni a szomszédos fogakat hogy hidat készítsünk.

-Sorvégi, vagy teljes foghiány esetén is készíthető rögzített (nem kivehető) pótlás.

-Az implantátummal ellátott csont sorvadása lényegesen lassabb és kisebb mértékű, mint a fogatlan állcsonté.


Arcüreg csontpótlás-Sinus Lift

Ha a felső fogatla állcsont hátsó részén nincs elég csontmagasság az arcüreg és a csontfelszín között, akkor van szükség az arcüreg emelés (sinus lift) nevű beavaqtkozásra. Kicsit ijesztő nevével ellentétben ilyenkor nem az arcüreget emeljük meg, hanem csak az arcüreget belülről bélelő nyálkahártyát az arcüreg alapjáról és az ott keletkezett teret töltjük fel csontpótló anyaggal. ezáltal annak becsontosodása után egy magasabb és ezáltal hosszabb implantátum befogadására alaklmas csontot kapunk. Rendelőnkben a legtöbb esetben rögtön a csontpótlással egyidőben behelyezzük az implantátumot/implantátumokat, ezzel hónapokkal megrövidítjük azt az időt amit a páciensnek fog nélkül kellene töltenie. A sinus lift műtét nagy szakértelmet és gyakorlatot igénylő preciziós beavatkozás, de megfelelő szakembernek teljesen fájdalommentesen és 15-20 perc alatt elvégezhető. Rendelőnkben Bátorfi doktor több, mint 1500 sikeres sinus lift műtétet hajtott végre.


Gyógyulási csavar

Az implantátum behelyezését követő 3-4-6 hónap elteltével következik az implantátum "felszabadítása". Ebben a szakaszban az implantátum fölött az ínyen kis metszést ejtünk, majd az implantátum zárócsavrját eltávolítva egy ún. gyógyulási csavart tekerünk bele, amely már az ínyen kívül marad, ezáltal azt megformázza és a lenyomatvételre alkalmas állapotba hozza 7-14 nap alatt.


Implantátumra rögzített pótlások:

Részleges foghiányok esetében implantátumokra rögzített koronákat, hidakat tudunk készíteni. Nagyon fontos, hogy a maradék saját fogak és az implantátumok összekötése híddal szigorúan tilos! Ha ezt ajánlja egy fogorvos Önnek, akkor meneküljön onnan! Több, mint húsz éves nemzetközileg elfogadott protokoll, hogy implantátumot csak implantátummal, saját fogat csak saját foggal szabad összekötni. Ennek oka, hogy míg a saját fogak rugalmasan (több milliárd kis szalag segítségével) rögzülnek az állcsontban, addig az implantátumok teljesen mereven összecsontosodnak azzal. Könnyen belátható, hogy ha egy híd egyik pillére merev, a másik meg kis mértékben ugyan, de mozog, akkor az előbb-utóbb ki fogja lazítani a mereven rögzülő implantátumot is.

Teljes fogatlan állcsont esetén három féle megoldás lehetséges:

-Rögzített körhíd 8-10 implantátumra. Ez a fajta fogpótlásaz eredetihez teljesen hasonló, természetes érzést ad, a szájban ugyanannyi helyet foglal el, mint korábban a saját fogak. Viszont esztétikailag egyes esetekben, amikor nagyfokú az állcsont sorvadása, kompromisszumos megoldást nyújt.

- implantátumokon rögzülő kivehető fogsor (overdenture) 4-6 implantátumon. Ennek előnye a könnyű tisztíthatóság (mivel ki lehet venni), valamint a műíny rész révén az esztétikailag kifogástalan megjelenés lehetősége. Komfortérzetben viszont valamivel gyengébb, mert a szájban jóval nagyobb helyet foglal el, mint a természetes fogak.

- csavarokkal rögzített hídprotézis, amely porcelán,vagy műanyag műínyt is tartalmaz a csontsorvadásból eredő esztétikai hátrányok korrigálására.

Az előnyei:

-helyreállítja a foghiány(ok)ból adódó esztétikai, rágási és fonetikai (hangképzési) hiányosságokat

-nem kell szomszédos ép fogakat lecsiszolni

-az implantátumok helyén a csontsorvadás jelentősen lassul

Az implantátum beültetés gyakorlott szakember által elvégezve egy gyors, fájdalommentes és biztonságos beavatkozás! De nem mindegy, ki végzi! Néhány tízezer forinttal alacsonyabb árért nem érdemes kevésbé képzett, tapasztalatlanabb orvost, kevésbé felszerelt rendelőt választani.

Rendelőnkben a master implantológus, Bátorfi doktor eddig több, mint 16 ezer dokumentált implantátum beültetést végzett el. A sikerességi arány 98%-os, ami világszínvonalon is kiváló eredmény. Azt figyelembe véve pedig, hogy hozzánk a legnehezebb, legproblémásabb esetek kerülnek általában, amit máshol nem is vállalnak, ez az arány egészen kiemelkedőnek számít.


Gyógyulási csavar:

Az implantátum behelyezést követő 3-4 hónap elteltével következik az implantátum "felszabadítása". Ebben a szakaszban az implantátum fölött az ínyen kis nyílást készítünk, majd egy úgynevezett gyógyulási csavar kerül az implantátumra, mely körül az íny annak formáját követve gyógyul meg kb. 7-14 nap alatt. Ezt követően készül a fogpótlás, melyet felhelyezünk a csontban rögzült implantátumra.

Fogászati híd:

A fogászati hidak az állcsontokban keletkezett foghiányok pótlására szolgálnak. A szomszédos fogak lecsiszolása után készülnek el a hidak, amelyek pillérfogakra helyezett koronákból és a hiányokat kitóltő hídtestekből, vagy hézagfogakból állnak.